Hyviä esimerkkejä

Tukholman kaupungin omistama Stockholmshem on yksi Ruotsin suurimmista vuokranantajista 398 kiinteistöllään, joissa on 27 000 vuokra-asuntoa ja niissä 50 000 asukasta. Stockholmshem pääsi mukaan EU:n Grow Smarter -hankkeeseen, jossa älyratkaisuilla pienennetään valitun alueen ympäristöjalanjälkeä ja parannetaan asukkaiden elämänlaatua. Tukholmasta alueeksi valikoitui Valla Torg.

Vuonna 1961 valmistuneiden Valla Torgin vuokratalojen vuosina 2016 – 2018 tehtävissä peruskorjauksissa on paljon tuttuja mutta myös monia kunnianhimoisia ratkaisuja, jotka voidaan ottaa käytöön EU-tuen avulla. Tärkeä tavoite on alueen rakennusten kehittäminen kokonaisuutena. Valla Torgista tulee eurooppalainen esikuva kestävän kehityksen mukaisesta kaupunginosasta.

Taloihin on muun muassa lisätty eristystä julkisivuihin sekä ala- ja yläpohjaan, vaihdettu ikkunat hyvin tiiviiksi, uusittu vesikatot, korjattu putket ja julkisivut, otettu käyttöön talotekniikan älykäs ohjaus, korjattu keittiöt ja kylpyhuoneet, asennettu uudet hissit ja tehty piharemontit.

Suurten peruskorjausten lisäksi rakennuksissa on parannettu tilojen käytettävyyttä. Hieno idea on esimerkiksi pesutupien siirto kellareista maantasokerrokseen. Nyt pesutuvissa on isot ikkunat, ja pesutuvat ovat helposti kaikkien saavutettavissa. Käyttäjät ovat hyvin tyytyväisiä: pesutuvat tuntuvat turvallisemmiltakin kuin ennen.

Uusilla pihoilla on leveät, esteettömät kulkuväylät, mukavia oleskelu- ja leikkialueita, uudet istutukset. Autopaikkoja on aiempaa vähemmän, mutta sähköisille yhteiskäyttöautoille on latauspisteet. Jätteet hoidetaan imukeräyksellä, mikä vähentää jäteautojen liikennettä alueella.

Asukkaat ovat olleet evakossa vuokranantajan muissa taloissa remontin ajan. Kun he palaavat, talot ympäristöineen ovat esimerkillisessä kunnossa. Mutta luvassa on myös tuntuva vuokrankorotus.

Valla Torgissa on paljon opittavaa. Siksi Kiinteistöposti tarjoaa Tulevaisuuden Isännöinti -laivaseminaariin osallistujille ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä tutustumaan alueeseen, kun seminaarilaiva on rantautunut Tukholmaan. Alueen kehittäjät kertovat hankkeesta ja vastaavat seminaarilaisten kysymyksiin.

Lisää tietoa kohdekäynnistä ja muusta seminaariohjelmasta saa sivulta tulevaisuudenisannointi.fi.

Jaana Ahti-Virtanen
päätoimittaja

Facebooktwitterlinkedinmail