Ihan kuin kotona?

cm2_2016-kansi

Lue näköislehti

Oli ilo päästä keskustelemaan työelämän muutoksista hieman syvemminkin toimistokalusteiden toimittajien kanssa. Heidän on oltava tuntosarvet tanassa tuleviin muutoksiin, jottei tule otetuksi tuotannon kannalta dramaattisia harha-askelia.

Kalustetoimittajilla on yhteinen näkemys tulevasta työelämästä: työtä tehdään siellä, missä se on mahdollista kulloisenkin tehtävän kohdalla eli joskus kotona, joskus puistossa, joskus monitilatoimiston eri tiloissa tai asiakkaan luona.

Toinen yhteinen näkemys koskee ihmisen aiempaa parempaa huomioonottamista, kun työtiloja kalustetaan. Toimitiloja kutistetaan, mutta jäljelle jäävä tila jaetaan työntekijöiden oikean tarpeen mukaan. Ulkopuolinen asiantuntija ei tule enää sanomaan, millaista pöytätilaa itse kukin tarvitsee, Mutta ulkopuolisella on nyt tarjota se aiempaa kapeampi pöytä, jos työkaluina on enää älypuhelin, tabletti ja kannettava.

Ihmisen ottaminen huomioon tarkoittaa sen myöntämistä, että olemme erilaisia. Joku ei häiriinny mistään avotilassakaan, toinen tarvitsee oman sopen keskittymiseen. Niitä soppia on nyt markkinoilla yllin kyllin, kuten katsauksemme Tukholman messuilta näyttää. Kalusteiden luonto-trendi ja muut ulkonäköön liittyvät asiat muuttuvat pian toisiksi. Pysyvämpi muutos on tapahtumassa kalusteiden koossa ja mahdollisuudessa muokata niitä tarpeen mukaan. Tuolit ja pöydät ovat aiempaa sirompia, ja niiden säätämisestä on tehty helppoa. Tavoitteenahan on, että tilat kalusteineen ovat monien käytössä monenlaisissa tilanteissa ja yritysten muutoksissakin.

Tämän kevään kansainvälisillä messuilla on kerrottu työpaikkojen muuttuvan entistä enemmän kodinomaisiksi. Sillä tavoitellaan viihtymistä, jolla on merkitystä, kun aiempia itsevarmempi sukupolvi on siirtymässä työelämään. En ole ihan varma, olisiko hyvä, jos kaikki olisivat töissä kuin kotonaan. Voisi käydä niin, että joukosta löytyisi aina se äiti, joka keräisi muitten sukkia lattialta.
Kodinomaisuudesta kannattaisi ehkä poimia monilla messuilla esitelty siro laveri, jolla voisi ottaa nokoset työpäivän aikana. Työhyvinvoinnin asiantuntijat ovat pitkään esittäneet tutkimuksia, jotka vahvistavat työtehon kasvun unosten jälkeen. Mielellämme esittelemme seuraavassa CityMarkissa työpaikan, jossa nämä tutkimukset ovat siirtyneet teoiksi; minulle saa lähettää vinkkejä. Eduskunnastakin saa soittaa; siellähän kansanedustajien työhuoneessa on aina ollut se aika mukava sohva torkkupeitteineen.

Seuraava CityMark ilmestyy 22.syyskuuta. Silloin teemanamme on yritysmuutot. Vahvistavaa kesää kaikille, muutos on mahdollisuus.

Jaana Ahti-Virtanen
päätoimittaja

Facebooktwitterlinkedinmail