Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio etenee – ovatko kaikki kyydissä?

Kiinteistö- ja rakennusalalla on oma KIRA-digi -projektinsa, joka on osa hallituksen julkisten palveluiden digitalisoimisen kärkihanketta. Vuoden 2018 loppuun kestävälle KIRA-digille on luvassa rahoitusta 16 miljoonaa euroa, josta puolet maksaa valtio ja puolet kiinteistö- ja rakentamisala.

Tarkoituksena on avata rakentamisen ja kaavoituksen julkinen tieto kaikkien helposti käytettäväksi, kehittää sujuvasti yhteen toimivia järjestelmiä ja yhtenäisiä toimintatapoja sekä käynnistää joukko kokeiluhankkeita luomaan uusia innovaatioita ja liiketoimintaa.

Kokeiluhankkeet kiinnostavat: syksyn ensimmäisellä hakukierroksella yli 40 hakijasta rahoitusta järjestyi kuudelle hankkeelle, joilla sujuvoitetaan kaavoitusta, edistetään sähköisten allekirjoitusten käyttöönottoa, kehitetään taloteknisten järjestelmien integraatiota sekä luodaan palveluasumisen digitalisaation pilotointiympäristö. Toinen kokeiluhakukierros on juuri päättynyt, ja kiinnostus oli edelleen suurta.

KIRA-digin tuloksena toivotaan olevan toimialan kasvua, entistä parempaa tuottavuutta, vähemmän hukkaa ja vähemmän virheitä.

Kaikki tavoitteet ovat hyvin merkittäviä, ja KIRA-digistä voi pompahtaa tuotteita myös Suomelle elintärkeään vientiin. Tavoitelistan lopussa on kuitenkin se ehkä tärkein: vähemmän virheitä ja sen myötä parempaa laatua. Rakentamisen laatuongelmat pienten asuntojen pikkuremonteista suurten hankkeiden sisäilma- ja materiaaliongelmiin tarvitsevat pikaisesti ratkaisuja.

Tässä numerossa VTT:n erikoistutkijat kertovat monien vuosien kokemuksellaan sisäilmaongelmaisten rakennusten ongelmien perimmäisistä syistä: urakkarajat, joiden yli ei kivuta tekemään laadun kannalta välttämätöntä yhteistyötä, liian lyhyt rakennusaika ja välinpitämätön asenne.

Näihin ongelmiin on ratkaisunsa, joita toivottavasti vähintään sivutaan KIRA-digissä. Digitaalinen tulevaisuus täytyy kytkeä rakennustyömaiden tämänhetkiseen todellisuuteen.

Jaana Ahti-Virtanen
päätoimittaja

Facebooktwitterlinkedinmail