Maailmalle!

Kun tämä Projektiuutisten numero on saatu painoon, lennähdetään Tukholmaan Nordbygg-messuille 50 000 muun rakentamisesta kiinnostuneen kanssa. Puheenaiheet messuosastoilla ja seminaareissa ovat tuttuja: sisäilma, kylmäaineet, IoT, BIM, lähes nolla, suodatinstandardit, uudet materiaalit, rakennusalan koulutus. Silti kannattaa vaivautua paikalle, koska maailmalla oppii aina jotain uutta.

Nordbyggissä on 900 näytteilleasettajaa. Yksittäisten yritysten lisäksi Virolla, Latvialla, Tsekin tasavallalla, Itävallalla ja Baijerilla on osastonsa esittelemässä koko alueensa osaamista ja hakemassa useiden yritysten yhteistyöllä suoria kontakteja Pohjoismaiden vilkkaaseen rakentamismarkkinaan. Moni suomalaisyritys on vuosien työllä ja omin voimin saanut vallattua tilaa Ruotsin markkinoilta. Ehkä eteneminen olisi ollut nopeampaa, jos olisi aikoinaan käyty isommalla suomalaisjoukolla esittäytymässä. Itsensä esiin nostaminen on ollut suomalaisille hankalaa; mieluummin odotamme, että tieto-taitomme huomataan ja meitä tullaan pyytämään mukaan.

Projektiuutisia julkaisevalla RPT Docu Oy:llä on rakennusalan dataan liittyvää tieto-taitoa, jonka FaktaNet Liven, Rakennusfaktan ja SIR Tietokannan käyttäjät tuntevat. Tietokannoista on jalostettavissa merkittävää tietoa muun muassa suomalaisen rakentamisen up to date -tilasta. Nyt siitä tiedosta on koottu ensimmäistä kertaa kvartaaliraportti, joka julkaistaan näyttävästi viikolla 16.

Rohkeus on rakennusalan yrityksissä selvästi lisääntynyt, ja digi-puheet ovat muuttumassa tuotteiksi, joilla on Euroopan tai maailman laajuiset markkinat. KIRA-digin kuudes ja viimeinen kokeiluhakukierros sulkeutui juuri, ja pian kuulemme tukea saavista kokeiluista, jotka vauhdittavat kiinteistö- ja rakennusalan toimintatapojen muutosta, mahdollistavat erilaisten mallien ja kehittämispolkujen testaamista tai sovittavat luotuja ratkaisuja käytäntöön.

Tämän numeron ajankohtaisten uutisten sivuilla on monta esimerkkiä yritysten rohkeudesta. On löydetty ratkaisuja pitkään vaivanneisiin teknologisiin ongelmiin, ostettu uutta liiketoimintaa tai siirrytty konkreettisen rakentamisen ulkopuolelle luomaan rakentamista tukevia palveluja.

Nyt jos koskaan on aika paukauttaa henkseleitä ja ottaa se askel, joka vie kohti uutta.

Jaana Ahti-Virtanen
päätoimittaja

Facebooktwitterlinkedinmail