Merkityksellistä yhteistyötä

PU 2 - 2016

Lue näköislehti täältä >>

Sisäilmastoseminaari oli jälleen kerran täyttä asiaa aloituspuheenvuoroja myöten. Pääjohtaja Juhani Eskola Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoi, miksei sisäilmaongelmien syiden selvittäminen ja ennaltaehkäisy ole edistynyt toivotulla tavalla, vaikka Suomi on sisäilmatutkimuksen kärkimaita maailmassa: sisäilmaston laatuun vaikuttavat eri alojen ammattilaiset ahkeroivat poteroissaan, yhteistyötä ei ole tehty tarpeeksi.

Eskolan aivan oikeaan arvioon liittyy hauska anekdootti seminaarista: kun session aiheena oli ilmanvaihto ja ilmanjako, kaikki alustajat ja suurin osa kuulijoista oli miehiä, ja kun samassa salissa aihe vaihtui mikrobien mittaamiseksi, oli kuudesta alustajasta viisi naisia kuten suurin osa kuulijoistakin.

Tärkeämpi havainto lienee kuitenkin se, että näissä kahdessa sessiossa puhuneet edustavat eri tutkimuslaitoksia ja yliopistoja, jotka kansantalouden säästötalkoissa todennäköisesti korostavat erikoistumistaan säilyäkseen elinvoimaisina. Riittävätkö rahkeet tutkimuslaitosten ja eri alojen yhteistyöhön, kun ne eivät tahdo riittää oman toiminnan pyörittämiseen?

Osa vastausta voi olla kosteus- ja hometalkoiden jatkoksi suunniteltu Terveellisten talojen Suomi -projekti, joka odottaa määrärahaansa valtioneuvostolta. Projektin yksi tavoite on lisätä rakentamisen eri alojen ammattilaisten yhteistyötä.

Mediakin on hämmentänyt tätä yhteistyösoppaa; on niin houkuttavaa laittaa rakenne- ja ilmanvaihtoekspertti kinaamaan sysistä ja sepistä. Onneksi tietomallinnuksen ja uusien urakkamallien myötä suunnittelijat ja urakoitsijat miettivät entistä useammin yhteisiä ratkaisuja samojen kuvien ääressä.

Projektiuutiset haluaa tehdä rakentavaa ja rakentamisen laatua eteenpäin vievää yhteistyötä alan toimijoiden kanssa. Kerromme monipuolisesti Suomen komeimmista rakennushankkeista, joiden ratkaisuista parhaat otetaan ehkä käyttöön muissakin hankkeissa.

Tämä tavoitteemme ei ole pelkkää puhetta. Kun Kuopion Sädesairaala poikkeuksellisine ratkaisuineen esiteltiin Projektiuutisten viime numerossa, juttu kiinnosti ympäri Suomea, ja Kuopioon on sen jälkeen tehty monta ekskursiota. Kiitos Kuopio terveisistä, on hienoa tehdä merkityksellistä työtä ja yhteistyötä.

Jaana Ahti-Virtanen
Päätoimittaja

Facebooktwitterlinkedinmail