On viisastuttu

Tammikuussa 2010 ympäristöministeriö kokosi rakennetun ympäristön asiantuntijat luomaan toimintaohjelmaa, jolla Suomi tavoittaisi EU:n vuodelle 2020 asetetut päästötavoitteet kolme vuotta etuajassa ja jolla Suomessa olisi vuonna 2050 maailman paras rakennettu ympäristö: energiatehokas, vähäpäästöinen ja laadukkaasti rakennettu.

Green Building Council Finlandin koordinoima ERA17-työ on nyt päättynyt. Tavoitteiden onnistumisen todentaminen esimerkiksi päästetyiksi hiilidioksiditonneiksi muutettuna vie aikaa, mutta ERA17-vuosien aikana alan toimijoiden yhteistyö on parantunut, rakennetun ympäristön energiankulutus on laskenut, uusiutuvien energialähteiden osuus energiantuotannosta on lisääntynyt ja ympäristömerkittyjen rakennuksien määrä kasvaa koko ajan.

Tekesin palvelujohtaja Virpi Mikkonen on todennut, että ERA17:n merkittävin saavutus on ehkä asennemuutos. ”Energiauskovaiset eivät enää paranna maailmaa keskenään, vaan kestävä kehitys näkyy edelläkävijäyritysten strategioissa ja investoinneissa”, hän sanoo.

Kiinteistösijoittajat laittavat rahansa rakennuksiin, joilla on jokin ympäristövaikutusten sertifikaatti. Green Building Council Finlandin mukaan kestävän kehityksen mukaan rakennettujen kiinteistöjen arvo nousi Yhdysvalloissa 7,5 prosenttia muita paremmaksi, ja samalla sijoitetun pääoman tuotto lisääntyi 6,6 prosenttia, käyttöaste kasvoi 3,5 prosenttia ja vuokratuotot nousivat 3 prosenttia.

ERA17:stä syntyi Rakennusten elinkaarimittarit -työkalu, joka kiinnittää huomiota rakennusten ympäristö- ja energiatehokkuuteen, elinkaaritalouteen ja käyttäjien hyvinvointiin. Kotimaista kantaa on myös RTS Ympäristöluokitus. Jos kiinteistönomistajia kiinnostaa kansainväliset sijoittajat, täytyy rakennukselle hankkia kansainvälisesti tunnettu ympäristövaikutusten sertifikaatti, yleensä Leed tai Breeam.

Tämän vuosikymmenen alussa Leed- ja Breeam-sertifikaattien haku oli pioneerityötä, nyt se on arkea esimerkiksi liike- ja toimistorakennuksille. Uudispuolelta sertifiointi on laajentumassa peruskorjauksiin ja olemassa olevien rakennusten käyttöön ja ylläpitoon.

Tässä CityMarkissa luokittelukokemuksistaan kertovat kotimaiset toimitilojen rakennuttajat ja investorit. Heidän mukaansa luokitusten alimmille portaille yltää helposti suomalaisia rakentamisen nykynormeja noudattamalla, ja ylimmätkin portaat saavutetaan pienen lisämiettimisen ja olemassa olevien ratkaisujen avulla. Luokittelun hyöty on vaivaa selvästi suurempi.

Jaana Ahti-Virtanen
päätoimittaja

Facebooktwitterlinkedinmail