Onnellinen hamsteri

Toimitilojen suunnittelijat ovat valtavan tehtävän äärellä, kun nykyaikainen tarkoittaa tällä hetkellä tilaa, joka on muun muassa erinomaisten kulkuyhteyksien äärellä, joka kuluttaa mahdollisimman vähän ostoenergiaa ja jonka mukavat työpisteet hyvässä sisäilmastossa jäävät alle kymmenen neliön kokoisiksi per työntekijä.

Näiden tavoitteiden myötä tulee usein eteen rakentamista rakennetussa ympäristössä ahtaalla tontilla ja rakenteiden tiiviyttä, mikä vaatii ratkaisuja aurinkosuojaukseen ja jäähdytykseen. Tehokkaasti sijoitettujen työpisteiden lisäksi on luotava monenlaista muuta tilaa, jotta työntekijöiden tyytyväisyys säilyy eikä synny ahtaan paikan kammoa eikä meluongelmaa.

Tilojen ja talotekniikan pitää olla myös muuntojoustavaa, sillä tiloja käyttävien yritysten konseptit muuttuvat tarpeen mukaan eli usein. Rakennusta koskevat suunnitelmat on tehtävä elinkaaren mittaisiksi, vaikka emme tulevista presidenteistä tai muusta huomisesta tiedä mitään, ja rakennuksen älykkyys on yritettävä ulottaa seinien ulkopuolelle koko alueen iloksi. Rakennuttajan ja käyttäjien lisäksi palvellaan myös mahdollisia sijoittajia, joten suunnittelussa on alusta asti otettava tavoitteeksi mahdollisimman korkea sertifikaatti rakennuksen ympäristöluokittelussa.

Tehtävä kuulostaa mahdottomalta, mutta eihän se sitä ole. Tässäkin lehdessä esitellään useita toimistorakennuksia, uusia ja uudistettuja, jotka ovat arkkitehtonisesti ja sisustussuunnittelun kannalta säväyttäviä, talotekniikaltaan hämmästyttäviä, käyttäjilleen mukavia ja ympäristösertifi kaatilla kruunattuja.

Toimitilojen tehostamisessa on parina viime vuonna menty niin paljon eteenpäin, että nyt lienee pienen hengähdystauon aika. Asettaudutaan tarjottuun optimiin, seurataan kuinka monella puhelinkopilla pärjätään ja kuinka hyvinvointi työpaikoilla kehittyy.

Ihan kaikkeen hifi stelyyn ei kannata lähteä mukaan. Tässä numerossa on värikkäät terveiset toimistosisustamisen Orgatec-messuilta Kölnistä. Siellä esiteltiin työpöydän ja juoksumaton yhdistelmää hyvinvoinnin nimissä. Minulle tulisi sellaisen ääressä hamsteri-olo. Pidän työstäni, joten olisin onnellinen hamsteri. Liika on silti liikaa tehokkuudessakin, vaikka juoksumatolle työpäivän aikana luovuttamani energiankin voisi varmaan ottaa talteen ja käyttää kiinteistön hyväksi.

Jaana Ahti-Virtanen
päätoimittaja

Facebooktwitterlinkedinmail