Q3: Rakennushankkeiden aloitusten arvossa pientä laskua

Uusimman Rakennusalan trendit Q3 -raporttimme mukaan vuoden 2020 kolmannelle neljännekselle suunniteltujen rakennushankkeiden aloitusten arvo on 3,75 miljardia euroa, mikä on 3 % pienempi kuin vastaavana aikana vuonna 2019.

Korona näyttää vaikuttaneen toisen vuosineljänneksen aloituksiin paljon kolmatta kovemmin: suunnitellun 6 %:n nousun sijaan toisella kvartaalilla oli vähennystä jopa puolen miljardin euron verran verrattuna vuoden 2019 vastaavaan jaksoon.

– Uusi normaali ei olekaan katastrofaalisesti hiljentänyt tekemistä, vaan rakennuttajilla on uskallusta lähteä toteuttamaan hankkeitaan. Rakennusalalla palautuminen näyttää Q3-raporttimme perusteella nopeammalta kuin pahimmissa skenaarioissa arveltiin, RPT Byggfakta Oy:n toimitusjohtaja Sampsa Seppälä sanoo.

Maakunnittain tarkasteltuna rakentamisen aloitusten arvo nousee kolmannella vuosineljänneksellä yhdeksässä ja laskee yhtä monessa maakunnassa. Nousijoiden joukossa ovat Keski-Pohjanmaa (+162%), Pohjois-Savo (+56%), Keski-Suomi (+45%), Kanta-Häme (+40%), Pirkanmaa (+29%), Uusimaa (+18%), Etelä-Karjala (+12%), Varsinais-Suomi (+2%) ja Pohjois-Pohjanmaa (+2%).

Rakennusaloituksissa on laskua Etelä-Savossa (-85%), Pohjanmaalla (-77%), Kainuussa (-65%), Päijät-Hämeessä (-56%), Satakunnassa (-51%), Kymenlaaksossa (-48%), Pohjois-Karjalassa (-40%), Lapissa (-19%) ja Etelä-Pohjanmaalla (-6%).

Suurilta näyttävät muutokset suuntaan tai toiseen johtuvat usein yksittäisistä suurista hankkeista, joille ei löydy vastinetta vertailuvuonna.

Rakennusalan trendit Q3 -raportti perustuu tietoihin, jotka RPT Byggfakta Oy:n tutkijat ovat saaneet rakennushankkeiden päättäjiltä viimeistään 15.6.2020. Rakennushankkeiden aloituksiin ja etenemiseen liittyviä tietoja päivitetään RPT SMART -tietokantaan jatkuvasti.

Koko Q3-raportin voi tilata maksutta verkkopalvelusta smart.rpt.fi 

Facebooktwitterlinkedinmail