RakennaOikein, KorjaaOikein 2017 on nyt julkaistu

Pelko pois – Asiantuntijat mukaan

Motivan mukaan pientalorakentamisen volyymi on laskenut Suomessa viimeisen viiden vuoden aikana lähes 50 prosenttia. Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton mukaan käytettyjä omakotitaloja myytiin vuonna 2007 yli 15 000 kappaletta, mutta nyt määrä on enää noin 12 000 taloa vuodessa. Suuri osa meistä haluaisi kuitenkin asua omakotitalossa tai ainakin viettää kesät mökillä. Rakentamista ja kiinteistökauppoja jarruttaa omien varojen rajallisuus, epävarmuus tulevasta ja kaupungistumisen edetessä hajaasutusalueiden kiinteistöjen arvon lasku. Se näkyy vaikeutena saada lainaa edes vesikaton korjaukseen.

Suuri jarru pientalolliseksi ryhtymiselle on myös pelko. Yhtä onnellista pientalotarinaa kohden on kaksi kauhukertomusta sairaista taloista. Miten omakotitalosta haaveileva voi tietää, ettei tule rakentaneeksi tai ostaneeksi terveydelle vaarallista rakennusta, jonka korjaaminen on kallista tai mahdotonta? Ei mitenkään, jos ei ole rakentamiseen liittyvien monien eri alojen osaamista. Siksi hankkeeseen lähdetään asiantuntijoiden kanssa.

Ennen kaikki ei ollut paremmin, ja ennenkään kaikki eivät osanneet rakentaa taloa. Nyt osaamista vaaditaan paljon enemmän, sillä nykytaloissa odotukset ja vaatimukset sisäilmanlaadusta, energiatehokkuudesta ja asumisen mukavuudesta ovat paljon niitä kuuluisia entisiä aikoja tiukemmat.

Melkein ostin itsekin ”monien mahdollisuuksien talon”, vaikka kellariin myöhemmin tehty pesutila oli sen verran matala, että pitkien ihmisten oli kuljettava kumarassa. Mutta innostuneen usko oli vankka: kyllä näihin ratkaisu löytyy. Ennen tarjouksen jättämistä otettiin taloa katsomaan rakentamisen ja korjausrakentamisen kokenut ammattilainen. Hän ei tullut edes sisälle, vaan näytti, kuinka talon julkisivu kaareutui hieman ulospäin. Rakenteiden laho oli edennyt pitkälle. Neuvoksi tuli tarjota tontin hinta vähennettynä purkukustannuksilla. Sama ammattilainen osasi kertoa meille, että toisen mielenkiintoisen talon välttämättömien korjausten kustannukset olisivat yhtä paljon kuin kohteen hintapyyntö.

Meistä tuli uudistalon rakennuttajia. Talopaketti lähes avaimet käteen-toteutuksena, erillinen talotekniikan suunnittelija, joka myös valvoi toteutusta, erillinen rakennesuunnittelija perustuksia varten ja koko hankkeen valvojaksi rakennusinsinööri, jota rakennustarkastus uskalsi suositella. Kaikki hankkeen dokumentit tiiveys- ja radon-todistuksineen koottiin mapiksi, joka oli 18 vuoden mukavan ja turvallisen asumisen jälkeen ilo ojentaa talomme uusille omistajille.

Jaana Ahti-Virtanen
Päätoimittaja

Facebooktwitterlinkedinmail