Tekemällä oppii, säästää ja ilahtuu

roko2016Rakenna Oikein, Korjaa Oikein oppaan tärkein viesti pientalon rakentajille ja korjaajille on, että ammattilaisten käytössä ei kannata säästää. Satsaus hyvään suunnittelijaan, vastaavaan työnjohtajaan ja osaaviin urakoitsijoihin tuo vuosiksi helpompaa, huolettomampaa ja turvallisempaa asumista, kun asiat ovat menneet kerralla oikein ja talo rakenteineen ja teknisine järjestelmineen on ymmärretty kokonaisuutena.

Toinen viesti on, että rakennustarkastus on ystävä. Sinne kannattaa olla yhteydessä heti, kun pientalon rakentaminen tai peruskorjaaminen on ajankohtaista. Luvassa on ohjeita ja neuvoja, joilla helpottaa sitä melko hankalaakin matkaa, joka pientalorakentajalla on edessään.

Ammattilaisten rinnalla on kuitenkin hyvä paikka meille, jotka haluamme päästä omin käsin luomaan jotain uutta. Osallistumalla siivouksiin, purkutöihin, maalaamiseen ja tapetointiin säästää monta euroa. Jos hommat ovat ennestään tuttuja, säästö syntyy helpommin eikä tukka harmaannu. Kun tekee lempeän oppisopimuksen itsensä kanssa ja varaa työhön kuukauden, vaikka ensin arvelee valmista syntyvän kahdessa viikossa, luvassa on onnistumisen huumaa. Kaunis seinä ja minä tein sen itse!

Netistä löytyy hyviä ohjeita tekemiseen, mutta lähdekritiikki on pidettävä mielessä. Rakennusalan koulutuksia järjestävillä oppilaitoksilla on hyviä sivuja. Kun niiden ohjeisiin yhdistää kanssaihmisten kokemuksia eri tekniikoista ja tuotteista, saa aika hyvän näkemyksen homman laajuudesta ja sudenkuopista.

Ohjeet mielessä sitten rohkeasti ostamaan laattaleikkuria, saumalankaa, laasteja ja lastoja. On muuten iso virhe ostaa nöyränä ei-niin-ihania tarjouslaattoja, kun on vain aloittelijana liikkeellä. Kun tekee itselleen, tekee huolella vaikka hitaasti, ja siksi voi ostaa juuri ne laatat, jotka haluaa. Mutta kyllä niiden tarjouslaattojen kanssakin on voinut elää.

Toimitus toivottaa hyviä hetkiä tämän täyteläisen ja monipuolisen oppaan kanssa, jossa puhuvat Suomen parhaat asiantuntijat. Heitä on syytä kuunnella, kun kyseessä on yksi ihmiselämän tärkeimmistä hankkeista, oman talon rakentaminen ja korjaaminen.

Jaana Ahti-Virtanen
Päätoimittaja

Facebooktwitterlinkedinmail