Tiloja törmäyksiin

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia on myönnetty tammikuusta maaliskuuhun 8,2 miljoonalle kuutiometrille. Kuutiomäärä on kaksi prosenttia enemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kasvua oli eniten liike- ja toimistorakennuksille myönnetyissä rakennusluvissa. Asuinrakentamiseen myönnetty kuutiomäärä pysyi vuoden 2016 tasolla.

Jos tuo kahden prosentin kasvu luvissa tuntuu pieneltä, kannattaa katsoa Tilastokeskuksen tietoa rakennushankkeiden aloituksista tammikuusta maaliskuuhun: tänä vuonna aloitettiin rakennushankkeita 34,2 prosenttia ja asuinrakennushankkeita 32,8 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin vastaavaan aikaan. Se on helppo uskoa: kasvu-uralla olevissa kaupungeissa näkyy nostureita ilahduttavan paljon ja tämänkin lehden ajankohtaisissa uutisissa on toinen toistaan merkittävämpiä liike-, varasto- ja toimitila-aloituksia.

Ilahduttavaa on myös rakentamiseen liittyvä uusi ajattelu. Innovaatiotiedotteita tipahtelee tänne toimitukseen paljon. Bio ja äly ovat tunnussanoja, ja tuotteiden ja palveluiden tuotantoprosessitkin on usein pohdittu uudelleen ja reivattu kestävän kehityksen mukaisiksi.

Työnteon muutokset näkyvät tilakonseptien kehittelyssä. Uusiin toimistorakennuksiin tulee nyt coworking-tiloja hyvine palveluineen. Coworking mahdollistaa pienten ja suurten yritysten työntekijöiden tapaamiset; coworking on parhaimmillaan synergian hotspot, josta syntyy merkittävää uutta osaamista.

Synergia ulottuu myös varasto- ja tuotantotiloihin. Tässä numerossa esitellään Sagaxin malli, jossa usean vuokralaisen tuotanto-, varasto- ja toimistotilarakennuksessa on kaikille yhteiset sosiaali-, tauko- ja neuvottelutilat. Tarkoitus on myös käynnistää vuokralaisten yhteinen yrittäjätoimikunta.

Uponorin kehitysjohtaja Ilari Aho on todennut, että yksikään yritys ei pysty ottamaan kaikkea osaamista oman kattonsa alle, vaan tarvitaan uudenlaista yritysten yhteistyötä, että päästään osallisiksi digitaalisuuden myötä tulevasta uudesta liiketoiminnasta. Uponor tuntee putket ja veden, joku toinen sensorit ja kolmas pilvipalveluiden muotoilun. Mitä enemmän eri alojen erikokoisilla yrityksillä on kanssakäymistä, sitä todennäköisempiä ovat toimintaa eteenpäin vievät ahaa- ja vau-havainnot.

Rakennusten rakenteiden tietomallien tavoitteena on estää asennusta vaikeuttavat ja hidastavat järjestelmien ja laitteiden törmäykset työkohteissa. Rakennusten käytön tietomallissa pitää tavoitella päinvastaista: rakennetaan toimitiloja, joissa eri alojen ammattilaiset tapaavat toisiaan kuin itsestään ja suunnittelematta.

Jaana Ahti-Virtanen
päätoimittaja

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail