Toimitiloja ennätysmäärä; tilan lisäksi tarvitaan työn imua

CityMark-lehteä julkaisevalla RPT Docu Oy:llä on Suomen rakennushankkeiden jatkuvasti päivittyvä Faktanet Live -tietokanta. Sen käyttäjät tietävät, mitä, missä ja milloin rakennetaan.

Lue näköislehti >>

FaktaNet Liven mukaan vuonna 2015 Suomessa käynnistyi kymmenkunta rakennushanketta, joissa oli kyseessä uuden toimistorakennuksen rakentaminen. Niiden hankkeiden yhteisarvo oli reilut sata miljoonaa euroa. Vuonna 2016 uusien toimistorakennusten aloituksia oli 15, yhteisarvo 134 miljoonaa euroa.

Tänä vuonna on suunniteltu aloitettavan 30 uuden toimistorakennuksen rakentaminen. Hankkeiden yhteisarvo on yli 300 miljoonaa euroa. Jos mukaan otetaan kaikki uudis- ja korjaushankkeet, joissa on mukana toimistotilaa, tämän vuoden aloitusten määrä on 158 ja arvo 2,4 miljardia euroa.

Jo pelkästään uusien toimistorakennusten aloitusten määrä ja niiden nousu vuoteen 2016 verrattuna on huikea. Uusiin toimistorakennuksiin tuntuu myös löytyvän vuokralaisia. Siihen on useita syitä: talouden paremmat vireet, entisten tilojen toimimattomuus ja hukkaneliöt, halu tarjota työntekijöille parhaat mahdolliset jaksamista ja innostusta tukevat työtilat.

Ne parhaat tilat eivät toki aina löydy upouudesta kiinteistöstä. Sivulla 30 kerrotaan ruotsalaisyrityksestä, joka asettui entiseen tennishalliin; kahdeksan metrin huonekorkeus antoi mahdollisuuden ainutlaatuiseen toimistoon. Sivulla 44 esitellään Koskitammi, historiallinen pellavatehdas, josta kehitettiin nykyaikaisia toimitiloja tamperelaiseen kansallismaisemaan.

Nämä rakennuksien käyttötavan muutokset on rakennuttaja laskenut kannattaviksi toteuttaa. Yksilöllisille tiloille löytyy myös vuokralaisia. Käyttötavan muutoksiin tarvitaan kaavoituspäätöksiä, joiden soisi olevan harkittuja mutta rivakalla tahdilla tehtyjä. Niitä päätöksiä tarvitaan myös silloin, kun toimitilana vanhanaikaisiksi jääneet rakennukset tarvitsevat uutta käyttöä esimerkiksi asuntoina. Tästä on hyviä esimerkkejä Helsingin Pitäjänmäellä.

Työelämässä ja sen myötä toimitilamarkkinoilla tapahtuu nyt paljon; CityMark ilmestyy neljä kertaa vuodessa, ja joka numerossa on uutta tutkimustietoa työssä jaksamisesta, uudenlaisia työtilakonsepteja ja uutta kalustusta.

Kenenkään pää ja kukkaro eivät kestä alituista muutosta – vai olenko menneisyyden vanki? Uudet työntekijäsukupolvet näyttävät pitävän muutosta perusolettamuksena. Töitä tehdään projekteittain aina eri kollegojen kanssa ja kuhunkin tehtävään parhaiten sopivassa tilassa. Kun tehtävä innostaa ja motivoi, syntyy työn imu, joka vie mennessään ja lisää tuottavuutta.

Jaana Ahti-Virtanen
päätoimittaja

Facebooktwitterlinkedinmail