Turvallista työ- ja vapaapäivää!

PU03_kansi

Lue näköislehti

Rakennusalan järjestöjen yhteinen työturvallisuusviikko monine tapahtumineen päättyi juuri; taas saatiin todeta, että parempaan päin on menty. Rakennusteollisuuden tilastojen mukaan viime vuonna sattui lähes 20 työtapaturmaa miljoonaa työtuntia kohden, kun kymmenen vuotta sitten luku oli 80. Kuolemaan johtaneita työtapaturmia oli 1990-luvulla kymmenisen vuodessa, nykyään luku on noin viisi. Siinä on viisi liikaa, ja siksi rakennusalan järjestöjen työ ja yhteistyö työsuojelun kehittämiseksi jatkuu.

Nollan tapaturman rakennustyömaa on mahdollinen. Tässä numerossa teemana on turvallisuus, ja sitä on tarkasteltu esiteltävissä projekteissa monelta kannalta. Turvallisesta rakennusvaiheesta erinomainen esimerkki on Ivalon lentoaseman peruskorjaus ja laajennus. Terminaali oli käytössä koko urakka-ajan, ja tinkimättömän lentoturvallisuuden vaatimus heijastui työmaallekin. Se näkyi muun muassa työmaan siisteyden ehdottomuudessa: mitään ei saanut jäädä tuulten vietäväksi. Siisti työmaa, ei tapaturmia. Kuten Ivalossa projektia johtanut Juhani Bergman toteaa: ”Näinhän sen pitäisi olla kaikilla muillakin työmailla.”

Tässä numerossa käsitellään turvallisuutta myös rakennuksen käyttäjien ja ympäristön kannalta. Jotta uimahallin käyttäjä voi huoletta polskia, tarvitaan suurta osaamista ja vaikuttavaa laitteistoa, jolla vesi ja sisäilma pidetään puhtaina ja miellyttävinä; kannattaa lukea Leppävaaran uimahallin ratkaisuista.

Esittelemme myös kaksi voimalaitosta, joissa jätteet otetaan energiatuotannon raaka-aineiksi. Vihreyteen päästään polttoprosesseilla, joissa syntyvien savukaasujen puhdistus on ympäristön kannalta keskeistä. Sähkösuodatin, aktiivihiili, kalkkimaito, savukaasupesuri – insinöörit tekevät ympäristötyötä, josta saavat huomiota aivan liian harvoin.

Erityiskiitos kuuluu kiinteistöautomaation osaajille, joiden ratkaisuilla varmistetaan mukava ja turvallinen arki työssä ja vapaa-aikana. Heidän roolinsa kasvaa, kun työikäiset haluavat esineiden internetin hauskuuksia tai kun ikääntyneet tarvitsevat monenlaista seurantaa pärjätäkseen pidempään omassa kodissaan.

Projektiuutiset ilmestyy vielä kerran ennen keskikesän odotettuja helteisiä, hitaita päiviä. Numeron 4/2016 teemana on asuntorakentaminen.

Jaana Ahti-Virtanen
päätoimittaja

Facebooktwitterlinkedinmail