Työhuone is back

Lue näköislehti >>

CityMark-lehti on erinomaisesti läsnä toimistorakentamisen, toimistotilojen vuokraamisen ja nykyaikaisen työnteon maailmassa. Yhteistyö alan kotimaisten huippujen kanssa on tiivistä, ja lisäarvoa tähänkin lehteen saamme Ruotsissa ilmestyvän CityMarkin toimitila-artikkeleista.

Joustava, tehokas monitilatoimisto, siitä on nyt puhuttu pari vuotta. Kalusteet, akustiikkatuotteet, materiaalit ja työnteon tavat ovat kehittyneet, jotta kukin työntekijä löytäisi parhaan sopen kunkin päivän töihin.

Muutoksesta seuraavaan; monitilatoimisto kehittyy. Samalla trendsetterien ryhmästä on alkanut kuulua uusvanhoja sanoja: oma työhuone.
Kiinteistöomistaja Heimstadenin uutta toimistoa Malmössä (s.22) luonnehditaan trendikkääksi. Ei enää vastaanottotiskiä vieraita varten vaan kutsuva lounge sohvineen ja Mad Men -henkisine yksityiskohtineen. Avotyöpisteitä on esimerkiksi ulkopuolisten konsulttien käyttöön, mutta muuten jokaisella työntekijällä on oma työhuone. Työntekijöitä kuunneltiin: kaikki halusivat oman huoneen, koska häiritsevä ääni avotoimistossa väsyttää.

Vähittäiskauppaketju Ruohonjuuri on muuttanut Helsingin Kampissa sijaitsevaan Autotaloon (s. 9). Luovuutta ruokkiviin yhteisiin tiloihin satsattiin, mutta paremman työrauhan vuoksi jokaisella työntekijällä on myös oma lasiseinäinen huone. Lasiseinä estää koppiutumisen, yhteisöllisyys on yrityksessä tärkeää.

Avotoimistossa työskentelemistä tukevat paitsi innovatiiviset kalusteet myös älypuhelimen sovellukset. Deloitten Amsterdamin-toimistossa on 28 000 sensorin verkko, joista kerätyn tiedon avulla toimiston 2500 työntekijää käyttää tehokkaasti tuhatta työpöytää. Työntekijät pääsevät verkon avulla myös säätämään työpisteensä lämpötilaa. Myös NBBJ on kehittänyt sensoriverkkoon nojautuvan Goldilocks-sovelluksen, jonka avulla työntekijä voi löytää työpisteen, jossa ei ole liian kuuma, liian kylmä, liian pimeää tai liian meluisaa. Sovelluksesta kertoi toimittaja Diana Budds teknologiaan, talouteen ja designiin keskittyvässä FastCompany-julkaisussa.

Budds toteaa, että toimitilojen kohoavat vuokrat ohjaavat yrityksiä jatkossakin vähempien neliöiden avo- ja monitilatoimistoihin, ja siksi Goldilocksin kaltaisille tuotteille on kysyntää. Sovelluksista on enää lyhyt matka rakennusten väliseen Internet of Buildings -verkkoon. Sitä kehitetään energiatehokkuussyistä, mutta olisihan se hauskaa, jos omasta kiinteistöstä ei jonain aamuna löydy kivaa työpistettä, niin voisi varata sellaisen naapurikorttelista vaikka kilpailijan loungesta. Tai sitten voisi olla oma työhuone.

Jaana Ahti-Virtanen
päätoimittaja

Facebooktwitterlinkedinmail