RPT_logo_2021 _1_

RPT:n Q3/2023: Rakennushankkeiden määrässä kasvua

Rakentaminen on kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä edelleen aktiivista. Odotettavissa on 5 prosentin kasvu hankkeiden määrässä, ilmenee RPT Byggfaktan julkaisemasta maksuttomasta  Rakennusalan trendit -verkkopalvelusta.

Rakennusalan trendit

Vuoden 2023 ensimmäinen vuosipuolisko oli vahva alkavien rakennushankkeiden arvolla mitattuna. Hankkeiden määrä laski vastaavasti hieman edellisvuoden tasosta RPT:n hanketietokannassa.

Kolmas kvartaali näyttää raportin kirjoitushetkellä suurta nousua rakentamisen arvolla mitattuna viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna (21 %). On kuitenkin ennakoitavissa, että asuinrakentamisen hankkeita siirtyy merkittävässä määrin tulevaisuuteen, ja mahdollista arvonnousua syntyy huomattavasti vähemmän.

Suurimmat rakennushankkeet, joiden odotetaan alkavan kolmannella vuosineljänneksellä, ovat Varman asuin- ja toimitilakortteli As Oy Pitäjänmäen Asunnot Helsingissä (100 miljoonaa euroa), Skarta Energy Oy:n aurinkovoimala Utajärvellä (74 miljoonaa euroa), kansallismuseon lisärakennus Atlas Helsingissä (55 miljoonaa euroa) sekä Kiinteistö Oy Kotkan Unelman kauppakeskus Kotkan tähti (55 miljoonaa euroa).

Tarkasteltaessa alkavien hankkeiden arvoa alueittain, kolmannella kvartaalilla voidaan odottaa nousua viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden Etelä-Suomessa (79 %), Lapissa (58 %) sekä Länsi- ja Sisä-Suomessa (44 %). Rakentamisen arvo laskee Itä-Suomessa (-21 %) ja Lounais-Suomessa (-7 %).

Korjausrakentamisen arvon osuus kokonaisrakentamisesta on 25 % kolmannella kvartaalilla, mikä tarkoittaa 9 %:n nousua edellisvuoden vastaavaan aikaan nähden. Vastaavasti julkisen rakentamisen osuus nousee 14 %. Samoin muun rakentamisen arvon osuus kokonaisrakentamisesta on selvästi korkeammalla tasolla viime vuoteen verrattuna. Muut rakennuttajat ovat esimerkiksi säätiöitä, yhdistyksiä ja seurakuntia.

Alkavien hankkeiden arvolla mitattuna havaitaan kasvua kokoontumistilojen (283 %), koulujen (72 %), urheilun ja virkistyksen (51 %) sekä liike- ja toimistotalojen (37 %) segmenteissä. Suurin lasku syntyy terveydenhoidon segmentissä (-48 %).

On myös ennakoitavissa, että asuinrakentamisen arvossa tullaan näkemään myöhemmin merkittäviä muutoksia hankkeiden siirtyessä edelleen tulevaan.

Rakennusalan trendit -verkkopalvelu on maksuton ja kertarekisteröitymisen takana.

RPT Byggfakta Oy on osa Pohjoismaiden johtavaa rakennusalan tietopalveluyhtiötä Byggfakta Groupia. Yhtiö toimii Espoossa ja Tampereella, ja sen palveluksessa on 80 henkilöä. RPT on tarjonnut tietopalveluita Suomessa vuodesta 1975. 

Rekisteröidy palveluun.